';

3 RAZLOGA ZAŠTO JE KARATE DOBAR ZA VAŠE DETE

3 RAZLOGA ZAŠTO JE KARATE DOBAR ZA VAŠE DETE

Verovatno se kao roditelj često pitate koji bi to sport bio najbolji za vaše dete. Izbor može biti veliki i zavisi od interesovanja deteta, njegovih sklonosti, talenata, ali često i od vaše želje da za dete odaberete ono što vi sami smatrate kao najbolji izbor.

Ovo ponekada može biti zahtevan zadatak za roditelja, jer nije lako uklopiti sve ovo zajedno i pritom doneti ispravnu odluku.

Mnogi su razlozi zašto mi smatramo da je upravo karate najbolji sport. Ipak, pre nego što kažemo nešto više na ovu temu moramo na kratko napomenuti da je zapravo svaki sport dobar za dete. Svakom detetu je neophodno da se kreće, trči, skače, da jednostavno bude dete. Ono što je zajedničko svim sportovima jeste da su svi oni važni za pravilan psihofizički razvoj vašeg deteta.

Ono što međutim karate razlikuje od većine ostalih sportova, pa i mnogih borilačkih veština, jeste to što u sebi objedinjuje drevnu filozofiju, umetnost samodbrane i veštinu samodiscipline.

Karate nije samo sport ili igra, on je posebna veština uma i tela preko koje čovek uči kako da savlada važna životna iskušenja i prepreke.

1. Karate razvija samopouzdanje

Učeći karate dete pre svega na samom početku mora da savlada složene pokrete, ali isto tako i da razvije osećaj za disciplinu. Iako je karate individualan sport, dete uči u grupi i uz pratnju trenera. Uči se osećanju odgovornosti za svoje postupke u društvu i na taj način razvija važne osobine koje ga čine odgovornim članom društva.

Takođe, uči se da se jedino disciplinom i upornošću mogu postići dobri rezultati i na taj način stiče neophodno samopouzdanje. Dete koje nauči da samo trudom i radom može napredovati i biti uspešno, kroz život ide sa više samopouzdanja i sa većim uspehom od dece koja to iz nekog razloga nisu naučila na vreme.

2. Karate uči veštini samoodbrane

Iako možda na prvi pogled deluje da karate uči veštini borenja, zapravo je potpuno obrnuto. Karate pre svega uči veštini samoodbrane i samokontrole. Činjenica je da u životu ponekada može doći i do neželjenih sukoba, pa je veoma razumno naučiti dete da zna na koji način u takvoj situaciji može najefikasnije da se odbrani. Iako je veština borbe u karateu deo njegovog vekovnog identiteta, to nikako nije primarni cilj karatea.

Kroz karate dete pre svega uči da kontroliše svoje misli, emocije i postupke, kako bi se efikasno odbranilo i bez borbe. To je možda i najveći razlog zašto se za karate može reći da je veština nad veštinama.

3. Karate uči poštovanju

Poštovati nešto znači ceniti njegovu vrednost i priznavati je kao nešto vredno naše pažnje. Nažalost, sve je manje ove važne osobine među ljudima, pa je poštovanje prema drugome postalo prilično retka pojava. Problem je što onaj ko ne poštuje druge, zapravo ne poštuje pre svega samog sebe i kao takav postaje stranac i sebi i drugima.

Karate je najbolji primer kako se gradi poštovanje. Svaki trening počinjemo i završavamo naklonom i prijateljskim pozdravom. Poštujemo jedni druge i trenera koji nas podučava. Učimo sa drugima, gradimo međusobno poverenje i poštovanje. Svaku borbu započinjemo naklonom i poštovanjem prema suparniku. Sve su to samo neki od primera kako karate u nama razvija osećaj poštovanja prema drugima, ali i prema nama samima. Samo onaj koji zna da poštuje druge, dostojan je da i sam bude poštovan.

Ovo su samo neki od razloga zašto smatramo da je karate najbolji izbor za vaše dete, ali će ono to i samo najbolje iskusiti kroz iskusiti ove plemenite veštine.

Budite sigurni da ćete ovim izborom učiniti pravi izbor za vaše dete i dati mu priliku da uz karate izraste u odlučnog, odgovornog i plemenitog čoveka.

nvmihajlovic

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

U skladu sa odlukama Vlade Srbije obustavlja rad sportskih klubova  I održavanje treninga.
Sva planirana takmičenja su do daljeg odložena.
Za bliže informacije takmičari I članovi karate škole   se mogu obratiti trenerima :

Nikoli Nikolašu 063/811-8302

Nenadu Sokoloviću 063/865-2765

Ivani Palalić 063/218-536

Nikoli Krstiću 064/157-2245 

Treninzi će se nastaviti nakon ukidanja vanrednim mera  po starom rasporedu a o tome će članovi biti blagovremeno obavešteni.


 
close-link