';

Početak

Osnivanje Karate Kluba Dinamo

Za osnivanje Karate kluba “Dinamo” iz Pančeva, vezana je jedna anegdota. Naime, kada je Vladimir Jorga predložio, Stevanu Kovačkom, tadašnjem sekretaru DTV Partizan, da bi bilo dobro osnovati Karate klub u Pančevu, Stevan ga je zbunjeno upitao: ,, Kakvo je to kartanje, Vladimire ? “

Ova anegdota govori, da je u tom periodu karate bio potpuna nepoznanica na prostorima bivše Jugoslavije. Međutim, zahvaljujući razmišljanju, ideji i predlogu, tadašnjeg studenta medicine Vladimira Jorge, koji je već tada imao odgovarajuća saznanja o karateu, doneta je odluka da se osnuje prvi karate klub i to baš u Pančevu u kojem je Jorga živeo. Ideja je naišla na dobar prijem kod nekih njegovih prijatelja i tadašnje devojke Olivere Filipović, koja je kasnije postala prva žena, nosilac majstorskog zvanja u karateu u bivšoj Jugoslaviji. Predlog se dopao i tadašnjim čelnicima DTV Partizan u kojem se do tada već afirmisala sportska gimnastika, koja je na svojim treninzima okupljala pančevačku omladinu.

Ilija i Vladimir Jorga
Ilija i Vladimir Jorga

Zahvaljujući izuzetnom razumevanju Stevana Kovačkog, novembra 1965. godine, osnovana je prvo karate sekcija pri DTV Partizan, koja je kasnije prerasla u Karate klub Pančevo. KK Pančevo, je početkom 1972. godine, pristupio sportskom društvu Dinamo, i promenio ime u Karate klub Dinamo. Ovim činom osnivanja sekcije, počelo je ostvarenje jednog velikog sna braće Jorga, koji su već tada imali zeleni pojas i nekolicine entuzijasta oko njih, početnika u vežbanju. Dobijena su dva termina nedeljno za vežbanje u sali. Treninzi su se takođe održavali pored Tamiša, u parkovima i u Narodnoj bašti.

Prvi članovi novoformirane sekcije, pored osnivača, Ilije i Vladimira Jorge, bili su: Miroslav Šolić, Vlastimir Blagojević, Aleksandar Naumović, Branislav Mišić, Petar Pančevac, Dragan i Momčilo Veselinov, Slobodan Aleksić, Dušan Marinković, Slavica Stošić i drugi.

Ep-London-1971,-Ilija-i-Vladimir-Jorga-i-Dušan-Marinković
Vremeplov-2

Period od 1965. do 1979. godine

Po osnivanju sekcije pri DTV Partizan, 1965. godine koja je ubrzo prerasla u Karate klub Pančevo (1970.), karate se veoma brzo razvijao i dobijao veliki broj pristalica. Stručni rad je bio tako koncipiran, da se pored osnovne obuke novih polaznika, radilo i na propagandi karatea, između ostalog i održavanjem javnih demonstracija i priredbi. Po prvi put karate je prikazan i u tadašnjem garnizonu JNA u Pančevu. Takođe, i televizija Beograd je pokazala zanimanje za ovu novu veštinu, snimajući emisiju o treningu karatista iz Pančeva, kao i spektakularnu demonstraciju Ilije i Vladimira Jorge, koju su izveli na luku pančevačkog mosta.
Oktobra 1966. godine mladi karatisti iz Pančeva, prisustvovali su velikom karate seminaru u Beogradu, pod vođstvom japanskog karate majstora, Tecuđi Murakamija (Tetsuji Murakami), gde su neki od njih položili za prvi učenički pojas – žuti pojas (5. kyu). Pošto je tada to predstavljalo veliki uspeh, treba pomenuti neke od njih, koji su to ostvarili: Petar Pančevac, Dušan Marinković, Aleksandar Naumović, Miroslav Šolić itd. Te godine, pored muškaraca i prve devojke su počele da treniraju karate (Ljiljana Stojković, Dragica Nikić, Slobodanka Vranić, Ljubica i Milka Landeka, Olivera Filipović i Jelica Momčilov). Prvi trener devojaka bio je Petar Pančevac, pod mentorstvom Vladimira Jorge. Ova ženska ekipa bila je i prva karate sekcija u bivšoj Jugoslaviji u kojoj su trenirale devojke.
Te 1966. godine, Ilija i Vladimir Jorga, izdali su prvu knjigu o karateu, u bivšoj Jugoslaviji, pod nazivom “ Program za sticanje učeničkih zvanja”.
U jesen iste godine, osnovan je i prvi Karate odbor, na prostorima bivše Jugoslavije, Karate odbor Srbije. Po osnivanju, u leto 1967. godine održano je Prvo otvoreno prvenstvo Srbije u karateu u Domu omladine u Beogradu, u apsolutnoj kategoriji. Karatisti iz Pančeva, imali su zapažene rezultate, tako je Ilija Jorga osvojio prvo, Petar Pančevac, drugo a Dušan Marinković, četvrto mesto. Ovo prvo takmičenje, sudio je Vladimir Jorga.
Te godine, na karate seminaru u Zagrebu, pod vođstvom Japanca Murakamija, učestvovali su i karatisti iz Pančeva i položili za, crni pojas (Ilija i Vladimir Jorga i Vlastimir Blagojević), a Aleksandar Naumović za zeleni pojas.
Tokom cele 1967. godine, karatisti iz Pančeva su demonstrirali i propagirali karate širom bivše Jugoslavije, i učestvovali u osnivanju prvog karate odbora, pri Džudo savezu Jugoslavije. Tada je ujedno i odlučeno da naši karatisti, po prvi put, učestvuju na Evropskom šampionatu u Londonu, koji se održavao pri Evropskoj karate uniji (EUK), iako Jugoslavija tada nije bila njen član. Na tom prvenstvu, Ilija Jorga je uspeo da se plasira u treće kolo.
Nova karate škola izvršila je upis novih članova, oktobra 1967. godine. Upisano je preko sto novih polaznika. Te godine, održana su dva klupska prvenstva u borbama, a Dušan Marinković, kao jedan od trenera je izabran među deset najboljih sportista Pančeva, prema glasovima čitalaca lista “Pančevac”. Značajno je napomenuti da je iste godine, Vladimir Jorga, bio na specijalizaciji u SAD, gde se pored medicinske nauke, usavršavao i u karateu, i učestvovao sa zapaženim rezultatima, na nekoliko američkih takmičenja.
Ova godina, ostaće zapamćena i po tome što su se osnivali karate klubovi širom Srbije i Jugoslavije. Trend popularizacije i omasovljavanja karatea se nastavio, i u narednim godinama, što je dovelo do formiranja karate saveza na republičkim nivoima (Karate Savez Srbije, Karate Savez Hrvatske itd.). Osnivanjem ovih republičkih saveza, omogućeno je da se sastavi i karate reprezentacija tadašnje Jugoslavije. Ovo je bilo značajno, jer je omogućavalo da se kao zvanična karate organizacija, uključimo u rad neke od evropskih karate federacija.
U narednim godinama do 1970. karatisti sekcije DTV Partizan su učestvovali na raznim takmičenjima, od klupskog nivoa do evropskih šampionata. Zato je u tekstu koji sledi navedeno angažovanje u raznim akcijama i apostrofirani su samo najznačajniji rezultati.

U Zagrebu je 28. aprila 1968. godine održano, prvo prvenstvo Jugoslavije u borbama za seniore u apsolutnoj kategoriji, čiji je pobednik bio Ilija Jorga, koji je u finalu pobedio Lovru Donatovića, člana KK “Lika“ iz Zagreba. Ovim rezultatom, kao i zbog najvišeg nivoa znanja, Ilija Jorga, je izabran za selektora reprezentacije Jugoslavije, od strane tadašnjih najboljih takmičara.
U leto 1968. godine, Ilija Jorga je u Francuskoj, osvojio crni pojas drugi dan, položivši pred komisijom, kojom je predsedavao, čuveni japanski majstor, Taiđi Kaze (Taiji Kase).
Na prvom prvenstvu za žene, 1968. godine u Beogradu, karatistkinje iz Pančeva, Olivera Jorga, osvojila je prvo mesto u katama, a Tatjana Janić drugo mesto. U tim godinama žene su svoje umeće u karateu ispoljavale samo na takmičenjima u katama (kate su vežbe koje simbolizuju borbu protiv zamišljenih protivnika).

Te godine na internacionalnom seminaru u Parizu, Vladimir Jorga je položio za crni pojas drugi dan i tako se pridružio svom bratu Iliji. Braća Jorga su bili jedini nosioci ovako visokog zvanja u tadašnjoj Jugoslaviji. U karate odboru pri džudo savezu Jugoslavije, Vladimir Jorga je izabran za predsednika i saveznog kapitena. Ilija Jorga je izabran za predsednika stručne komisije. Trenersku komisiju je vodio Petar Pančevac, a Dušan Marinković je bio član disciplinske komisije. 
Drugo prvenstvo Jugoslavije za seniore, održano je u Pančevu 14.06.1969. godine, u organizaciji Karate sekcije DTV Partizan, u dvorani Kulturnog centra. U finalu u apsolutnoj kategoriji, Ilija Jorga je pobedio Vladimira Jorgu. U pojedinačnoj konkurenciji, Dušan Marinković je osvojio drugo mesto u srednjoj kategoriji, Aleksandar Naumović drugo mesto u teškoj, a Vladimir Jorga prvo mesto u poluteškoj kategoriji. U jesen 1969. godine, prva žena sa ovih prostora, članica karate sekcije DTV Partizan iz Pančeva, Olivera Filipović je položila za crni pojas kod Japanca Taiđi Kazea u Velenju (Slovenija). Ona je bila druga evropljanka sa ovako visokim zvanjem u karateu. Nešto kasnije na seminaru u Nišu, koji je vodio učitelj Kaze, za crne pojaseve, položili su Dušan Marinković i Petar Pančevac.

U tim godinama, istaknuti karatisti iz Pančeva, Ilija i Vladimir Jorga, držali su treninge i seminare i osnivali karate klubove širom zemlje (Karate klub Crvena Zvezda, Karate klub Medicinar, Karate klub Vojvodina, Karate klub Zrenjanin, Karate klub Čukarica).
Nakon petogodišnjeg rada karatisti su se izdvojili iz DTV Partizan i osnovali samostalni klub. Na osnivačkoj skupštini Karate kluba održanoj 05.01.1970. godine u Sali Opštinskog sindikalnog veća, osnovan je Karate klub Pančevo. Istovremeno je konstituisan Izvršni odbor u kome su bili: Boško Belić – predsednik, Stevan Teofanov i Dušan Marinković – potpredsednici, Mita Kosara – sekretar, Vladimir Jorga, Jovica Stanin, Mile Blagojević, Dejan Đurđev, Olivera Filipović i Tatjana Janić – članovi. Karate klub postaje član SOFK Pančevo, Saveza SAP Vojvodine za džudo i karate i Karate odbora Jugoslavije.

Treće seniorsko prvenstvo Jugoslavije, održano je 1970. godine, i to u dva dela, eliminacije u Pančevu, a polufinalne i finalne borbe u Beogradu. Uz učešće preko 70 takmičara iz svih republika Jugoslavije, koji su prethodno uspešno završili takmičenja u svojim republikama, takmičari KK Pančevo, bili su veoma uspešni. U lakoj kategoriji, Milorad Brkić je osvojio drugo mesto, u srednjoj kategoriji Dušan Marinković drugo, u poluteškoj kategoriji, Vladimir Jorga prvo, u teškoj kategoriji Milan Guberinić drugo, dok je u apsolutnoj kategoriji, prvo mesto osvojio Ilija Jorga.

Iste godine, decembra meseca, na prvenstvu Jugoslavije u Zrenjaninu u katama za žene, Tatjana Janić, osvojila je prvo, Olivera Filipović drugo, a Ljiljana Uskoković treće mesto.
Zbog velikog interesovanja za vežbanje karatea, naročito kod mlađeg školskog uzrasta, krajem 1970. i početkom 1971. godine počele su da rade karate škole, po posebnim programskim sadržajima. Treninge su vodile Olivera Jorga, Tatjana Janjić i Ljiljana Uskoković. Iz ovih grupa, najbolji polaznici su prelazili u više grupe koje su trenirale u sali DTV Partizana i tako su se brzo formirale takmičarske ekipe pionira i juniora, a Klub je svakim danom brojčano postajao sve veći.
U Londonu 9. maja 1971. godine održano je Evropsko prvenstvo u karateu. Za reprezentaciju je nastupalo 7 članova Karate kluba Pančevo. Jugoslavija je ekipno osvojila srebrnu medalju. Pobedila je Škotsku sa 3:2, Dansku sa 3:0, a u finalu izgubila od SR Nemačke sa 0:2. U pojedinačnoj konkurenciji, u apsolutnoj kategoriji, Ilija Jorga je osvojio prvo mesto i postao evropski šampion.

Na šampionatu Evrope u Milanu,održanom oktobra meseca 1972. godine Ilija Jorga je osvojio treće mesto i bronzanu medalju u borbama u apsolutnoj kategoriji. Ekipno, u konkurenciji 12 reprezentacija, Jugoslavija je osvojila treće mesto. Za reprezentaciju su nastupali članovi Dinama, Ilija i Vladimir Jorga i Ištvan Šipter.
Na inicijativu Vladimira Jorge, Izvršni odbor Karate kluba Dinamo, doneo je odluku o organizaciji Internacionalnog karate kupa majstora “Zlatni pojas”, što je predstavljalo najveće takmičenje koje je organizovao Karate klub Dinamo. Kup je održan 28. i 29. oktobra 1972. godine u Hali sportova u Pančevu. Pobednik kupa, bio je Ilija Jorga, kome je dodeljen zlatni pojas.
Karate klub Dinamo bio je inicijator i osnivač prve organizovane karate lige u Jugoslaviji – Vojvođanske lige. Takmičenja u Ligi, počela su maja 1973. godine. Šampionsku titulu osvojio je Dinamo, a najuspešniji takmičar, bio je Milorad Brkić, kapiten tima.
U toku 1974. i 1975. godine Klub je bio u ozbiljnoj krizi, zbog toga što nisu imali stalno mesto za treniranje, tako da se broj članova sa 580, prepolovio.

Karate klub Dinamo je upornim radom od 1977-1980. godine, prebrodio krizu. Samim tim i rezultati su postali bolji. Početkom januara, 1977. godine, formirana je Srpska liga, koju je sačinjavalo dvanaest ekipa: tri prvoplasirane ekipe iz Vojvodine (KK Dinamo iz Pančeva, KK Vojvodina iz Novog Sada i KK Zrenjanin iz Zrenjanina), ekipa sa Kosova (KK Priština), tri ekipe iz beogradske lige (KK Crvena Zvezda, KK Medicinar i KK Studentski grad), tri predstavnika iz Zapadne Srbije (KK Borac iz Čačka, KK Radnički iz Kragujevca i KK Sloga iz Kraljeva) i iz Istočne Srbije (KK Borac iz Niša i KK Crnica iz Paraćina). Liga je održana od februara do juna, a Karate klub Dinamo je posle održanih 11 kola bio prvi na tabeli, ali je onda Odbor doneo odluku da se u narednih mesec dana održi ponovo svih 11 kola kao jesenji deo lige. KK Dinamo nije pristao na to i napustio je ligu. Ova liga je bila preteča Prve savezne lige.
U Pančevu je 10. aprila 1977. godine, održano Vojvođansko prvenstvo u apsolutnoj kategoriji i katama.  Te godine Klub je brojao oko 600 članova.
Prvi put u našoj zemlji, 7. i 8. oktobra 1978. godine, u Sportskoj hali Pionir u Beogradu, održano je Evropsko prvenstvo u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Učestvovale su ekipe iz 17 zemalja. Jugoslavija je dominirala i osvojila najviše medalja (pet zlatnih i tri bronzane). U ekipnoj konkurenciji, nastupajući za reprezentaciju Jugoslavije, karatisti iz Pančeva, osvojili su zlatnu medalju: Zoran Krstić, Ilija Jorga u borbama i katama i kata timu sa, Dušanom Dačićem i Radomirom Mudrićem.

Period od 1980. do 1989. godine

Januara meseca 1980. godine Ilija Jorga je prestao da bude član KK Dinamo i postao je trener KK Crvena Zvezda. Ta godina obeležena je izvanrednim rezultatima, mladog majstora karate, Jovice Božića. Nakon nekoliko godina KK Dinamo je ponovo u svojim redovima imao reprezentativca Jugoslavije. U sastavu juniorske reprezentacije Jugoslavije, na Evropskom prvenstvu u Bregencu (Austrija), kao jedan od najmlađih, ali i njenih najboljih takmičara, Božić je doprineo osvajanju bronzane medalje. Iste godine Božić je zauzeo treće mesto na listi najuspešnijih vojvođanskih karatista. SOFKA Vojvodine, dodelila je nagradu Jovici Božiću i njegovom treneru Miloradu Brkiću, za sjajan rezultat na prvenstvu Evrope.

KK Dinamo – seniorska ekipa 1980.
Po povratku iz vojske, krajem 1982. godine, Nikola Krstić ponovo je bio angažovan kao trener i početkom 1983. godine počeo je da radi sa novom grupom polaznika iz koje će se u narednim godinama stvoriti sjajna generacija takmičara, koji će ostvariti značajne takmičarske rezultate. Nažalost u periodu od 1982. do 1987. godine na prvenstvima Jugoslavije, takmičari KK Dinama, nisu zabeležili značajnije rezultate. 19.09.1982. godine u Kruševcu, kata tim pionirki je postao prvak države. Za postignute uspehe, velike zasluge pripadaju treneru Draganu Škrbiću. Decembra te godine u Pančevu u Hali sportova, održano je prvenstvo Vojvodine za juniore. Đura Cvejić i Slobodan Slović, u poluteškoj i teškoj kategoriji, osvojili su treće mesto. Krajem te godine na prvenstvu Vojvodine u Sremskoj Kamenici za juniore, Đura Cvejić osvojio je drugo mesto u katama.
Karate klub Dinamo je u leto bio organizator letnjeg seminara u Novom Vinodolskom, a u septembru iste godine, usled nesporazuma sa prvim trenerom Vladimirom Jorgom, postignut je sporazumni raskid saradnje. Za trenera prve ekipe postavljen je Milorad Brkić. Ekipa puna elana nastavila je sa radom i postizanjem dobrih rezultata. Trener Milorad Brkić, se nije dugo zadržao na toj funkciji, jer je na zahtev prve ekipe, smenjen i na njegovo mesto postavljen je Nenad Arsić, koji je ubrzo sam odustao od ovog posla. Ekipu je preuzeo Dragan Škrbić, koji je zbog slabih rezultata i sukoba sa starijim takmičarima, smenjen krajem 1986. godine. Za trenera prve ekipe postavljen je Branko Stanojević. Ovu funkciju obavljao je do 1987. godine, kada je Uprava kluba za trenera postavila Ljubišu Milenkovića. Sa kadetima je radio Boško Koprivica, a sa pionirima Nikola Krstić. U ovom periodu klub je vodila Olivera Jorga Kiš, koje je imala funkciju predsednika.

Septembra 1988. godine posle više godina pauze ponovo je počeo da trenira kadet, Predrag Stojadinov, i već u maju 1989. godine osvojio je drugo mesto u teškoj kategoriji na Prvenstvu Srbije u Sarajevu. Ovo je bio njegov prvi, značajniji rezultat i dokaz da je veliki talenat, od koga su se mogli očekivati dobri rezultati. Klub je osetio potencijal i velike mogućnosti Stojadinova i njegove generacije. Uz stručan i organizovan rad, oni su napredovali i stasali u odlične takmičare, a Klub je počeo sigurnim koracima nezaustavljivo da ide napred. Trener kadeta bio je Boško Koprivica, koji se 1989. godine povukao iz karatea.
Na prvenstvu Jugoslavije 1989. godine u Novom Sadu, Kata tim starijih pionira je osvojio prvo mesto, a Ognjen Popović je bio četvrti u katama pojedinačno .
Posle više bezuspešnih pokušaja, seniori KK Dinama su konačno 1989. godine osvojili prvo mesto u Vojvođanskoj ligi i plasirali se u Drugu saveznu ligu. Ekipa je radila u sastavu : Zlatko Širka, Aleksandar Spaskovski, Goran Božić, Dragan Cvejić, Dejan Jovanov, Ljubiša Milenković, Dragan Lozo i Tihomir Makitan. Juniori KK Dinama postali su ekipni prvaci Vojvodine, a na Ekipnom prvenstvu Jugoslavije koje je održano 24.12. 1989. godine u Kosovskoj Mitrovici, KK Dinamo je zauzeo visoko treće mesto. Za ekipu su nastupali Aleksandar Spaskovski, Miodrag Ristić, Saša Živkov, Dejan Jovanov, Bido Kučević, Damir Đurić i Predrag Stojadinov. Ovi uspesi mlade generacije juniora i iskusnih seniora, bili su prekretnica u razvoju kluba. Formiran je jedan tim koji je krupnim koracima išao ka vrhu.
Po anketi sportskih novinara Pančeva, najuspešniji klub Pančeva u 1989. godini bio je Karate klub Dinamo.

Period od 1990. do 2000. godine

Ovaj period veoma je značajan za Karate klub Dinamo, jer je predstavljao prekretnicu u razvoju kluba i početak postizanja vrhunskih rezultata sa novim generacijama u svim takmičarskim selekcijama. Za predsednika Kluba bio je izabran Sava Glavonić. Seniorski kata tim: Olivera i Tatjana Damnjanović i Silvija Stankić, osvojio je prvo mesto na prvenstvu Vojvodine. Kadetkinje u sastavu: Slađana Filipović, Milana i Ivana Jokić, osvojile su drugo mesto na prvenstvu Jugoslavije i Vojvodine. Na prvenstvu Vojvodine u Srbobranu maja meseca 1990. godine za pionire i pionirke, Aleksandra Stajić je osvojila prvo mesto. Kata tim mlađih pionira: Aleksandar Živanović, Vladimir Petković i Milan Glavonić, osvojio je prvo mesto, dok je kata tim starijih pionira: Vladimir Jorga, Nemanja Ergarac i Ivica Trajkovski, osvojio je drugo mesto. Pojedinačno Vladimir Jorga je osvojio drugo mesto, a Ivica Trajkovski četvrto. Kata tim starijih pionirki: Aleksandra Stajić, Snežana Matić, Ivana Jokić, Svetlana Stojković i Dragana Badalovski, osvojio je drugo mesto.
U proleće 1990. godine, osamnaestogodišnji Predrag Stojadinov osvojio je peto mesto u poluteškoj kategoriji na seniorskom prvenstvu Jugoslavije u Novom Sadu, a treće mesto na prvenstvu Vojvodine. Na prvenstvu Jugoslavije u Karlovcu 9.juna 1990. godine, kata tim starijih pionira, zauzeo je četvrto mesto, a kata tim starijih pionirki treće mesto pojedinačno. Na juniorskom prvenstvu Vojvodine, u težinskim kategorijama treće mesto su osvojili: Zlatko Širka, Srđan Jovanović i Predrag Stojadinov. U katama, Zlatko Širka osvojio je drugo mesto. Na juniorskom prvenstvu Jugoslavije 23.11.1990. godine u Obrenovcu, Zlatko Širka osvojio je treće mesto.

Odlukom SOFK-e Pančevo, KK Dinamo je 1990. godine, dobio nagradu “22. decembar”, najvišu sportsku nagradu grada Pančeva, kao najuspešniji klub.
Već naredne 1991. godine ekipa je bila podmlađena i ponovo je ostvarila odličan rezultat plasmanom na četvrto mesto. Takmičari su bili juniori : Predrag Stojadinov, Saša Živkov, Aleksandar Spaskovski, Dejan Jovanov.

Zbog tadašnjih događanja, na području bivše Jugoslavije, liga je bila bez klubova iz Hrvatske i Slovenije i moglo se naslutiti da se u narednom periodu neće održati. Debi nastupom u ligi posebno se istakao junior, Predrag Stojadinov, i definitivno potvrdio da je bio veliki potencijal i nova nada karatea u Pančevu i tadašnjoj Jugoslaviji. Krajem godine Stojadinov je osvojio prvo mesto u teškoj kategoriji na Juniorskom prvenstvu države. Njegovi rezultati skrenuli su pažnju drugim klubovima i trenerima i on je početkom 1992. godine prešao u Karate klub Pančevo. Iz ovog kluba njemu je bilo omogućeno da nastupi u Juniorskoj Reprezentaciji Jugoslavije i kao najbolji takmičar ekipe osvojio je bronznu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu u Lisabonu.

Nažalost, u ratnim vremenima te 1992. godine, došlo je do totalno drugačijeg stanja u karateu u tadašnjoj Jugoslaviji. Bez klubova iz B i H i Makedonije, koji su zadnji otišli raspadom zemlje, Karate savez Jugoslavije sveo se na klubove iz Srbije i Crne Gore i bio formiran je u novom sastavu. Sva pažnja Saveza bila je usmerena na obezbeđivanje kontinuiteta nastupa na velikim takmičenjima, a otežavajuća okolnost je bila ta što su u Jugoslaviji tada, na snazi bile sankcije.

Septembra meseca 1992. godine, na inicijativu nekih trenera i takmičara i članova uprave kluba, posle više godina pauze, u klub je vraćen trener Dragan Škrbić, a povukao se dotadašnji trener Ljubiša Milenković. Jedan od razloga za ovaj potez, bila je i želja ljudi iz uprave kluba, da se vrati najbolji takmičar Predrag Stojadinov što se u predstojećem periodu i desilo. Sa dolaskom Škrbića, tada Saveznim trenerom juniorske Reprezentacije Srbije, došli su novi takmičari : Aleksandar Sinđelić, Ivan Rodić, Dragan Vukelić, Slaviša Pantić, Nenad Sokolović, Nenad Koropanovski, Nenad Đorđević, Srđan Jovanović, Predrag Rogožarski, Goran Škrbić, Daris Barjaktarević i Miroslav Stojanović. Ova ekipa ostvarila je izvanredan uspeh osvajanjem prvog mesta u kvalifikacijama za Prvu Saveznu karate ligu i kao debitant iste jeseni je osvojila bronzanu medalju i treće mesto u Prvoj Saveznoj ligi. Predrag Stojadinov, iako junior bio je najuspesniji takmičar lige. Većina ovih takmičara bili su juniori koji su postali ekipni državni prvaci, a neki od njih i pojedinačni. Srđan Jovanović kao čan seniorske reprezentacije nastupio je na Svetskom prvenstvu u Granadi 1992. godine.

Na Evropskom prvenstvu u Kardifu februara 1993. godine Aleksandar Sinđelić osvojio je treće mesto u srednjoj kategoriji. Ta godina bila je izuzetno teška što se tiče finansiranja Kluba, a neki od najboljih takmičara napustili su Klub.

Decembra 1993. godine pioniri Kluba nastupili su na Svetskom kupu u Miškolcu. Srebrnu medalju osvojio je Milan Glišić, mlađi pionir u katama, a Ivana Đuričkov osvojila je četvrto mesto.

Decembra 1994. godine pioniri, kadeti i juniori nastupili su kao članovi reprezentacije Jugoslavije na Svetskom kupu u Miškolcu, gde je zlatnu medalju osvojila juniorka Aleksandra Stajić, a bronzanu pionirka Ivana Đuričkov, obe u katama.

Sredinom 1994. godine, zbog novonastale situacije, koja je stvorena odlaskom najboljih takmičara, u Klubu je uspostavljena nova stručna politika i dat je prioritet radu sa mlađim uzrasnim kategorijama. Stručni rad, po odlasku trenera Škrbića u SAD, preuzima Nikola Krstić i to veoma uspešno. Nakon povratka iz SAD krajem 1995. godine, trener Škrbić se fokusirao na rad sa mlađim kategorijama i preuzeo većinu treninga od trenera Nikole Krstića, koji je posle nekoliko godina uspeo da stvori sjajnu generaciju takmičara koju su činili : Milan Glišić, Stevan Živojnov, Saša Braković, Nikola Pivašević, Ivana Đuričkov, Jelena Nikolaš, Biljana Ćirić, Ratko Ostojić, Zoran Nedeljković , Zoran Glišić, Nikola Braković i Marko Budai.

Prekretnica u radu Kluba, po mnogo čemu, nastupila je 1996. godine, izborom nove uprave i stručnog štaba Kluba. Upravni odbor na čelu sa presednikom Manojlom Glišićem činili su Sava Glavonić, Aleksandar i Petar Naumović, Milan Niškanović, Marko Nikolaš, Slobodan Trajkovski, Mihalj Budai i Stevan Ajdinović. Posle problema i nesuglasica oko dalje organizacije Kluba, kao i zbog neslaganja oko stručnog rada, oktobra 1996. došlo je do smene tadašnjih trenera, Škrbića i Rogožarskog. Nova uprava, na čelu sa predsednikom Manojlom Glišićem, na najbolji način rešila je nastale probleme, izabravši novi stručni štab koji je prezentovao svoj program rada. Novi stručni štab su činili: Predrag Stojadinov – šef stručnog štaba i trener, Ljubiša Milenković – trener prve ekipe, Nikola Krstić- trener takmičarskih ekipa za kate, Nikola Nikolaš, Nenad Sokolović i Đura Cvejić treneri karate škole i mlađih selekcija.

Iako nije nastupao kao takmičar za Karate klub Dinamo, Predrag Stojadinov je uglavnom trenirao u Pančevu i svi njegovi rezultati bili su vezani za KK Dinamo. U maju 1996. godine Stojadinov je osvojio bronzanu medalju u poluteškoj kategoriji na Evropskom prvenstvu u Parizu i to je bila njegova prva seniorska medalja na ovako velikom takmičenju. Iste godine, u oktobru na Svetskom prvenstvu u San Sitiju, Stojadinov je kao član seniorske ekipe osvojio bronzanu medalju i ova godina je, u pravom smislu, predstavljala početak njegove velike senioske karijere. 

Na Evropskom seniorskom prvenstvu održanom, maja meseca 1998. u Begoradu, najbolji su bili takmičari KK Dinamo. Teodor Rajić osvojio je zlatnu medalju u teškoj kategoriji, a Predrag Stojadinov srebrnu medalju u poluteškoj kategoriji. Obojica su kao članovi reprezentacije, osvojili bronzanu medalju ekipno, a posebno se kao kapiten istakao Stojadinov koji je imao sve pobede i samo 1 nerešen meč .

Iste godine na Evropskom juniorskom prvenstvu u Ovijedu, Nikola Pivašević osvojio je šesto mesto u katama pojedinačno.

I naredna 1999. godina bila je beoma uspešna za Karate klub Dinamo. I pored bombardovanja i razaranja zemlje, u Klubu se treniralo, a Predrag Stojadinov je na Evropskom prvenstvu održanom maja meseca u Veriji – Grčka, osvojio srebrnu medalju u apsolutnoj kategoriji. Nažalost, iako se kombinovana ekipa KK Dinamo i KK Sloga Kraljevo, pripremila za nastup na Evropskom klupskom prvenstvu, koje se održavalo juna meseca u Parizu, Francuska nije htela da izda vize takmičarima iz Srbije, i ekipa nije nastupila.

Jedna od najuspešnijih takmičarskih godina u istoriji kluba bila je 2000. godina. Te godine, stručnim, profesionalnim i požrtvovanim radom, zaokružen je desetogodišnji period na najbolji mogući način, i ostvareni su sjajni sportski rezultati. Naime, na Evropskom prvenstvu u Istanbulu, Predrag Stojadinov osvojio je zlatnu medalju u apsolutnoj kategoriji, što je najveći rezultat ostvaren na Evropskim prvenstvima, i pored Ilije Jorge, postao jedini takmičar koji je ostvario ovakav uspeh. Time i KK Dinamo izbija na čelo klubova koji su, iz svojih redova “iznedrili” ovakve šampione. Istog meseca Stojadinov je fantastičnim pobedama trijumfovao i na velikom međunarodnom turniru u Zagrebu pod nazivom Super osam (turnir 8 najboljih takmičara sveta) i potvrdio da je postao jedan od najboljih svetskih takmičara.

Iako nisu nastupili na klupskom prvenstvu Evrope 1999. godine u Parizu, Karate klub Dinamo nije odustajao od ideje da sa jednom kombinovanom jakom ekipom opet nastupi i ovoga puta to je realizovano sa ekipom KK Partizan iz Beograda. Ekipa sastavljena od reprezentativaca nastupila je, juna meseca u Tel Avivu, na klupskom prvenstvu Evrope i osvojila zlatnu medalju i titulu šampiona, što nijednom klubu do tada nije uspelo. Na putu do ditule savladani su najbolji predstavnici Italije, Turske i tri francuske ekipe, a za anale će ostati pobeda na renomiranim Sikom iz Pariza. Način na koji je titula bila osvojena bio je inpresivan, a najveći doprinos osvajanju titule dali su takmičari KK Dinama Predrag Stojadinov i Teodor Rajić, obojca bez ijednog poraza. Velike zasluge za ovaj uspeh imao je i trener Ljubiša Milenković, koji je vodio ekipu, kao i Nikola Krstić, koji je bio zadužen za organizaciju putovanja u Tel Aviv.

Klupski prvak Evrope KK Dinamo – 2000

Velika očekivanja klub je imao i od nastupa svojih takmičara na Svetskom seniorskom prvenstvu, koje je održano oktobra 2000. god. u Minhenu. Nažalost, savezni selektor u sastav reprezentacije nije uvrstio Teodora Rajića, a Predrag Stojadinov se dve nedelje pred nastup povredio na Balkanskom prvensntvu. Ipak, Stojadinov je uspeo da sanira povredu i u Minhenu, posle 3 sigurne pobede, nezasluženo, sudijskim odlukama, bio poražen od takmičara iz Francuske (Pine), koji je i osvojio titulu prvaka sveta u apsolutnoj kategoriji. U Minhenu je nastupila i seniorka, Aleksandra Stajić, kao član nacionalnog kata tima koji je osvojio osmo mesto.

Period od 2001. do 2011. godine

Karate klub Dinamo je u ovaj period ušao kao vodeći klub u zemlji, čiji su takmičari predstavljali okosnicu državne reprezentacije, i koji su postizali vrhunske rezultate.

Talentovana juniorka, Ivana Đuričkov, kao član kata tima, 2001. godine osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Nikoziji, a maja meseca je nastupila kao član Kata tima seniorki na Evropskom prvenstvu u Sofiji. Na ovom šampionatu zablistao je Predrag Stojadinov i osvojio bronzanu medalju u apsolutnoj kategoriji. U narednim godinama, Predrag Stojadinov, je u dogovoru sa Klubom, a imajući u vidu povoljnu finansijsku ponudu, prihvatio poziv i postao takmičar KK Budućnosti iz Podgorice, ali je i dalje ostao Šef stručnog štaba i trener KK Dinama. Živeo je i trenirao i dalje u Pančevu, a samo povremeno odlazio u Podgoricu, na treninge ili kada su održavana neka značajnija takmičenja. Dugogodišnji takmičar i trener mlađih selekcija, Nenad Sokolović, angažovan je u radu sa kadetima i juniorima i to je ubrzo dalo vidljive rezultate.

I sledeća, 2002. godina je bila takođe uspešna. Maja meseca na Evropskom prvenstvu u Talinu Predrag Stojadinov osvojo je bronazanu medalju u apsolutnoj kategoriji, a oktobra meseca u Madridu na Svetskom prvenstvu, Stojadinov je ostvario svoj najveći dotadašnji rezultat. Ubedljivo je trijumfovao i osvojio zlatnu medalju u apsolutnoj kategoriji i postao jedini svetski prvak na prostorima bivše Jugoslavije. Ovo je bila i kruna njegove takmičarske karijere, čime je postao najtrofejniji srpski karatista svih vremena.

Na Evropskom juniorskom i kadetskom prvenstvu u Koblencu 2003. godine, nastupili su juniori Ivana Đuričkov u katama i Marko Budai i Nenad Gligorić u borbama. Avgusta meseca, iste godine, u KK Dinamo su iz beogradskih klubova došli juniorski reprezentativci, Miloš Jovanović, Dejan Umićević i Vladimir Dragičević. Septembra meseca, iz Karate kluba Vladimirovac, u KK Dinamo su došli najbolji kadeti i juniori: Slobodan Bitević, Popa Valentin, Momir Lazarov i Miloš Vuković. Ubrzo se pokazalo, da je ovo bio pravi potez Kluba, jer je sa postojećim takmičarima oformljena jedna sjajna kadetsko – juniorska ekipa koja je u narednom periodu ostvarila izvanredne rezultate.

Oktobra meseca 2003. godine na Svetskom kadetskom i juniorskom prvenstvu u Marselju, nastupili su Nenad Gligorić, Miloš Jovanović, Zoran Glišić i Dejan Umičević. Iste godine, na Balkanskom prvenstvu za nade, Slobodan Bitević osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji. Predrag Stojadinov se 2003. godine oprostio od aktivnog takmičenja i posvetio trenerskom pozivu u Klubu i reprezentaciji.

Mladi karatisti KK Dinamo

Februara meseca 2005. godine na Evropskom kadetskom i juniorskom prvenstvu u Solunu, nastupili su kadeti Popa Valentin, Nenad Ristić i Slobodan Bitević i juniori Nenad Gligorić i Vladimir Dragičević. Maja meseca u Moskvi, na Evropskom seniorskom prvenstvu, kao član kata tima nastupila je Ivana Đuričkov. Na Evropskom prvenstvu regiona u Lajpcigu nastupili su Nenad Gligorić u borbama, a u katama Ivana Đuričkov i Milana Bundić. Novembra meseca na Svetskom kadetskom i juniorskom prvenstvu u Limasolu, nastupili su kadeti, Popa Valentin i Slobodan Bitević, koji je osvojio bronzanu medalju u poluteškoj kategoriji i ovo je bio njegov prvi veliki međunarodni rezultat. Savezni trener koji je sa velikim uspehom vodio nacionalni tim bio je Predrag Stojadinov.

Na Evropskom kadetskom i juniorskom prvenstvu, u Podgorici 2006. godine, kadet Slobodan Bitević, osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji, a junior Popa Valentin srebrnu ekipno u borbama. Krajem godine Bitević je zbog povrede ruke morao da ide na operaciju, pa je zbog toga propustio naredni Evropski šampionat. Na Balkanskom seniorskom prvenstvu u Tuzli Popa Valentin, osvojio je bronzanu medalju u lakoj kategoriji.

Februara 2007. godine, na Evropskom prvenstvu za juniore i kadete u Izmiru, nastupili su Popa Valentin, Nenad Ristić i Jasmin Hot. Maja meseca na Evropskom seniorskom prvenstvu u Bratislavi nastupio je Popa Valentin u lakoj kategoriji. Septembra meseca u Skoplju, na Balkanskom prvenstvu za juniore, zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji osvojio je Slobodan Bitević, a srebrnu Jasmin Hot, dok je ekipno osvojena bronzana medalja. Oktobra meseca na Svetskom juniorskom i kadetskom prvenstvu u Istanbulu, nastupili su Popa Valentin, Slobodan Bitević i Jasmin Hot. Ekipa juniora osvojila je četvrto mesto, a najbolji takmičar bio je Slobodan Bitević. Seniorska ekipa osvojila je treće mesto u Prvoj saveznoj ligi. Ekipa je radila u sastavu: Dalibor Milutinović, Nenad Gligorić, Dušan Čajić, Jasmin Hot, Popa Valentin, Slobodan Bitević, Negosav Uskoković, Strahinja Nedić.

Veoma uspešna je bila i 2008. godina. Već u februaru na Evropskom juniorskom prvenstvu u Trstu, Slobodan Bitević kao član ekipe, osvojio je srebrnu medalju i sa 5 pobeda bio najuspešniji član ekipe. Marta meseca, Bitević je osvojio srebrnu medalju u poluteškoj kategoriji na Prvenstvu Srbije, a aprila meseca je kao debitant, na Balkanskom seniorskom prvenstvu, osvojio srebrnu medalju, ekipno i u poluteškoj kategoriji. Ovi rezultati Bitevića, bili su razlog da mu selektor prvi put ukaže šansu da nastupi na Evropskom seniorskom prvenstvu. On je to iskoristio na najbolji mogući način, i osvojio srebrnu medalju u poluteškoj kategoriji. Takođe je bio član ekipe koja je osvojila četvrto mesto u borbama. Jula meseca, na Svetskom studentskom prvenstvu u Vroclavu, nastupili su Nenad Ristić i Slobodan Bitević koji je osvojio peto mesto u polutekoj kategoriji. Da je postao zasigurno, jedan od najboljih seniorskih karatista Srbije, iako je imao samo 19 godina, Bitević je dokazao novembra meseca kada je na Svetskom seniorskom prvenstvu u Tokiju, bio najuspešniji član ekipe koja je osvojila srebrnu medalju i titulu vicešampiona sveta. Savezni selektor, Predrag Stojadinov je bio najzaslužniji za uspeh Slobodana Bitevića, kao i za najveći ekipni rezultat srpskog karatea, pa je tako, pored toga što je bio najtrofejniji takmičar, postao i najtrofejniji trener Srbije. Ovi rezultati su dokaz da je Karate klub Dinamo postao sinonim za postizanje vrhunskih rezultata u karateu u Srbiji.

Jubilarna 45. godina rada i postojanja Karate kluba Dinamo, 2010. godina, bila je u svakom smislu najuspešnija po ostvarenim rezultatima. Sva pažnja kluba bila je usmerena na što bolji rad i pripremu dva najbolja takmičara Kluba, Slobodana Bitevića i Valentina Popa, za nastup na Svetskom prvenstvu, oktobra meseca u Beogradu. To je bio i cilj Stručnog štaba reprezentacije Srbije na čelu sa Saveznim selektorom Predragom Stojadinovim. Da su bili u dobroj formi već na početku godine, seniori KK Dinama su potvrdili na Prvenstvu Srbije, na kojem je KK Dinamo bio najuspešniji klub, a sa titulama šampiona okitili su se, Popa Valentin i Slobodan Bitević. Njih dvojica su nastupili i na Evropskom seniorskom prvenstvu u Atini ali nisu ostvarili značajniji plasman.

Na Svetskom studentskom prvenstvu u Podgorici, Slobodan Bitević osvojio je srebrnu medalju u kategoriji do 84 kg, a na Balkanskom prvenstvu u Atini, bio je najbolji takmičar sa osvojene dve zlatne medalje, u kategoriji do 84 kg i ekipno. Ovo je bila odlična provera forme pred Svetsko prvenstvo .

U Beogradu u predivnoj atmosferi beogradske Arene, uz brojnu publiku Seniorska Reprezentacija Srbije uspela je da osvoji tri zlatne i jednu bronzanu medalju, i postane najuspešnija karate nacija na svetu. Za Karate klub Dinamo istorijski uspeh predstavljale su dve zlatne medalje Slobodana Bitevića u kategoriji do 84 kg i ekipno. Šef stručnog štaba i trener Karate kluba Dinamo, Predrag Stojadinov u funkciji Saveznog selektora reprezentacije Srbije, bio je jedan od najzaslužnijih za najznačajniji rezultat srpskog karatea. Ovim rezultatima reprezentacije, koju je selektirao i vodio, nekada jedan od najboljih svetskih karate takmičara, Predrag Stojadinov, je uspeo da postane i najuspešniji trener na svetu.

U jubilarnoj 45-oj godini rada i postojanja kluba ostvareni su rezultati za ponos, a to je potvrda da je Karate klub Dinamo, kao jedan od najstarijih klubova u zemlji, izrastao u klub, sposoban da stručnim radom i organizacijom stvori vrhunske takmičare i sportiste, sposobne da osvoje i sam svetski vrh. Karate klub Dinamo je bio i ostao brend i tradicija srpskog karatea .

Svetski šampion – Slobodan Bitević

ZAKLjUČAK

Sagledeavajući kompletan rad Kluba od osnivanja od 2011. godine, došlo se do sledećih zaključaka:

• Karate klub Dinamo iz Pančeva osnovan je 1965. godine kao sekcija. Zatim je promenio ime u Karate klub Pančevo. Godine 1972., ulaskom u sportsko društvo Dinamo, Klub je promenio ime u Karate klub Dinamo, koje i danas s ponosom nosi.
• U prvih destet godina postojanja Kluba, najbolji takmičar bio je Ilija Jorga.
• Za KK Dinamo posebno su značajni periodi od 1990 do 2000. godine i period od 2001 do 2011. godine, koji su obilovali brojnim uspesima i priznanjima. Tada je KK Dinamo ostvario svoje najveće sportske rezultate.
• Najuspešniji takmičari su Predrag Stojadinov i Slobodan Bitević, koji su ujedno i jedni od najboljih evropskih i svetskih takmičara u ovom sportu.
• Najuspešniji trener Kluba je Predrag Stojadinov, koji je uspeo da kao klupski trener, ali i kao trener reprezentacije Srbije, dovede tim do najvećeg uspeha – prvo mesto u svetu.
• I posle 45 godina rada, Klub i dalje uspešno radi i postiže zapažene rezultate. U 2011. godini, Slobodan Bitević – član KK Dinamo je osvojio prvo mesto u Evropi.

 

 

Izvor: Košćal J. (2011): “NASTANAK I RAZVOJ KARATE KLUBA “DINAMO“ IZ PANČEVA (1965-2011)”, Diplomski rad. Beograd: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Prva-takmičenja
Veterani - Vladimir Jorga i Dušan Marinković
Veterani - Vladimir Jorga i Dušan Marinković
Jovica Božić
Jovica Božić
Vladimir Pajković i Jovica Božić
Vladimir Pajković i Jovica Božić
Zlatni pojas 1972 - plakat
Zlatni pojas 1972 - plakat
Takmičenje Zlatni pojas - 1972. godina
Takmičenje Zlatni pojas - 1972. godina
Braća Naumović - legende Kluba
Braća Naumović - legende Kluba
Tekst iz novina - 1992.
Tekst iz novina - 1992.
Tekst iz novina - 2000.
Tekst iz novina - 2000.
Tekst o Peđi
Tekst o Peđi
Peđa - Svetski kup 1997.
Peđa - Svetski kup 1997.
Peđa Svetski kup 1997.
Peđa Svetski kup 1997.
Peđa-Pera-Aca-Evropsko-1998
Peđa na Svetskom prvenstvu 2002. godine sa Nikolom Krstićem i Ljubišom Milenkovićem
Peđa na Svetskom prvenstvu 2002. godine sa Nikolom Krstićem i Ljubišom Milenkovićem
Pioniri KK Dinamo 2014.
VAŽNO OBAVEŠTENJE!

U skladu sa odlukama Vlade Srbije obustavlja rad sportskih klubova  I održavanje treninga.
Sva planirana takmičenja su do daljeg odložena.
Za bliže informacije takmičari I članovi karate škole   se mogu obratiti trenerima :

Nikoli Nikolašu 063/811-8302

Nenadu Sokoloviću 063/865-2765

Ivani Palalić 063/218-536

Nikoli Krstiću 064/157-2245 

Treninzi će se nastaviti nakon ukidanja vanrednim mera  po starom rasporedu a o tome će članovi biti blagovremeno obavešteni.


 
close-link